My FeedDiscussionsHeadless CMS
New
Sign in
Log inSign up
Learn more about Hashnode Headless CMSHashnode Headless CMS
Collaborate seamlessly with Hashnode Headless CMS for Enterprise.
Upgrade ✨Learn more

Post hidden from Hashnode

Posts can be hidden from Hashnode network for various reasons. Contact the moderators for more details.

Azure SQL Database - DTU i vCores, koji koncept izabrati?

Azure SQL Database - DTU i vCores, koji koncept izabrati?

Lazar Jovovic's photo
Lazar Jovovic
·Jul 7, 2020·

3 min read

Prilikom odlučivanja da se koristi Azure Database service (Platform-as-a-Service - PaaS), jedna od glavnih odluka je za koji model kupovine se odlučiti: DTU ili vCores. Ovaj tekst daje kratki osvrt na oba koncepta i način obračunavanja za svaki od njih.

DTU i vCores su dva različita modela kupovine Azure SQL servisa koji na svoj način obračunavaju iskorišćenje CPU, memorije, radnog opterećenja (data I/O), kapaciteta, itd.

DTU

Database Transaction Unit (DTU) je jedinica mjere Azure SQL baze podataka koja reprezentuje relativnu snagu baze podataka zasnovanu na jedinici iz realnog svijeta - protok podataka u bazi.

Ovaj model kupovine je zasnovan na kombinaciji performansi CPU, memorije i protoka podataka (read & write) i adekvatan je izbor u radnom okruženju sa stabilnim radnim opterećenjem i balansiranim i predefinisanim resursima.

Ako su potrebne bolje performanse Azure SQL baze podataka treba povećati broj DTU jedinica. Kada se udvostruči broj DTU jedinica biće udvostručen broj resursa dodijeljen Azure SQL bazi podataka. Premijum servis P11 sa 1.750 DTU jedinica daje 350 puta bolju DTU računarsku snagu od osnovnog servisa (Basic) sa 5 DTU jedinica. Jednostavno, povećanjem broja DTU, povećava se broj CPU, količina memorija i data I/O.

Poželjno rješenje je da su konfiguracije resursa prekonfigurisane, gdje je potrošnja resursa balansirana (CPU, memorija, IO…). Kada komponente DTU dostignu limit resursa koji im je dodijeljen, njihovi zahtjevi će automatski biti odbačeni smanjujući performanse (ovo će se desiti ako se dostigne limit barem jedne od komponenti DTU). U ovom slučaju klijent može povećati broj DTU jedinica.

Nedostatak DTU modela je nemogućnost skaliranja samo jedne komponente, recimo CPU ili memorije. Kao što je rečeno DTU jedinica je kombinacija performansi CPU, memorije i data I/O. Sa ovim u vezi, zavisno od plana koji koristi, klijent može biti u situaciji da plaća istu cijenu po DTU bez obzira da li koristi 250 GB ili 150 GB prostora.

vCores

Ovaj model je sličan klasičnom pristupu sa fizičkom ili virtuelnom mašinom na kojoj se nalazi SQL server, gdje se svaki resurs može skalirati pojedinačno. Skaliranje je moguće u dva pravca - jedan je prostor za podatke koji se podešaava u odnosu na GB koji su potrebni za pohranjivanje podataka, dok je drugi broj procesorskih jezgara (vCores). Svako jezgro automatski nosi sa sobom 7 GB memorije. Ovo znači da jedino ograničenje koji postoji jeste nepostojanje mogućnosti da se posebno alocira količina memorije. Količina memorije ide zajedno sa brojem jezgara.

Ukoliko klijent ima validnu SQL licencu može ostavriti popust od 25% sa vCore modelom.

DTU vs vCores

Za male i srednje aplikacije koje ne zahtijevaju mnogo resursa DTU model je optimalno rješenje koje daje dobru fleksibilnost po niskoj cijeni. U ovom slučaju vCores model može biti skup izbor.

Kada treba preći sa DTU modela na vCores model?

Generalno, ako klijent koristi više od 300 DTU jedinica, može razmišljati o migraciji na vCores model kao optimalnijem rješenju. Za kompleksnija rješenja vCores model je bolji izbor.

Prilikom promjene modela sa DTU na vCores aplikacija neće biti ‘offline’. Ovaj proces je sličan procesu nadogradnje sa standardnog na premijum DTU paket. Proces konverzije se može obaviti kroz Azure portal, Azure CLI, PowerShell ili T-SQL kodom.

Kreiranje Azure SQL baze podataka (tutorial)

Na narednom linku je demonstracija kreiranja Azure SQL baza podataka sa generalnim osvrtom na njenu konfiguraciju: LINK.

Naučite baze podataka i Microsoft SQL server platformu

Na platformi za učenje na daljinu eNastava.me možete pohađati obuku "Baze podataka i osnove poslovne inteligencije".

Platforma za učenje na daljinu je dio projekta Educom IT akademije firme Infocom.

Credit link: eProdavnica.me - multi-vendor internet prodavnica u Crnoj Gori.